Přejít k hlavnímu obsahu

Komunitní energetika podporuje rozmanitost a nabízí řadu benefitů

Energetika dnes prochází radikální proměnou spojenou s velkými výkyvy v cenách fosilních paliv, ale také s novými příležitostmi pro města a obce stát se nezávislými na drahé dodávané energii a vyrábět elektřinu pro vlastní spotřebu i pro místní obyvatele.

 

Málokdo ví, že obecní a družstevní elektrárny stály u počátku elektrifikace Čech a Moravy. První moravská družstevní elektrárna vznikla v Hajském mlýně u Mohelnice už v roce 1901. Místní výroba energie z obnovitelných zdrojů a její sdílení v obci, bytovém domě nebo ve skupině sousedů se dnes vrací jako jeden z velkých trendů v energetice pod pojmem komunitní energetika.

 

Rozmanitost komunitní energetiky


Komunitní energetika zahrnuje širokou škálu možností, jak vyrábět a spotřebovávat energii nezávisle na velkých dodavatelích. Základním znakem je společné, komunitní vlastnictví, což zahrnuje i vlastnictví obecní, ať už přímé, nebo přes obecní firmy a organizace. Společenství komunitní energetiky vznikají proto, aby uspokojila lokální energetické potřeby, jejich účelem není zisk. Jejich činnosti po celé Evropě jsou velmi různorodé. Převažuje výroba energie a její sdílení a prodej. Energetická společenství také poskytují podporu svým členům, aby mohli instalovat vlastní zdroje, radí, jak získat dotace, nakupují společně elektřinu a dodávají i montují panely.

 

 

Benefity komunitní energetiky


Obecní a komunitní energetika přináší řadu benefitů. Předně je to nezávislost na dodavatelích energie. S vlastními zdroji může obec lépe plánovat finanční výdaje a nečeká ji překvapení v podobě vysokých účtů, jež nemůže ovlivnit. Nezávislost přináší také možnost lépe regulovat vlastní výrobu a spotřebu, a využít tak naplno energii, která je po nainstalování obnovitelného zdroje prakticky zdarma. Velkým benefitem je i podpora místní ekonomiky. Zatímco běžně odtékají peníze za platby za energie z regionu pryč, v rámci komunitní energetiky zůstává velká část plateb místním obyvatelům, podnikatelům nebo obecní kase.

 

Chcete, aby ve Vaší obcí vznikl komunitní projekt? Tak podepište výzvu Venkov v balíku!

 

PODEPIŠTE VÝZVU VENKOV V BALÍKU