Přejít k hlavnímu obsahu

Budou obce v balíku?

Komunitní energetika je skvělou příležitostí, jak si občané, farmáři, obce či skupiny obyvatel mohou snížit účet za elektřinu. Děje se tak ve většině zemí na západ od nás. Velké i malé komunitní projekty vznikají v Německu, Rakousku, Holandsku, ale také třeba ve Španělsku.

I u nás už pár takových obcí existuje. Obce v celé Evropě mohou využívat obrovského potenciálu, který skýtají střechy obecních budov – školy, brownfieldy, úřady, divadla a mnoho dalších míst, kde by mohly být umístěny fotovoltaické panely. Dále jsou to například výtopny a kogenerační jednotky (společná výroba tepla a elektřiny) na biomasu. Větší a návratnou investicí jsou i větrné elektrárny. 

 

Západ už to rozjel, dokážeme to i my? 

Západ už to rozjel, dokážeme to i my? To si pište! Efektivita obnovitelných zdrojů energie se každým rokem zvyšuje a jejich pořizovací cena naopak klesá. Je to návratná investice, díky níž vznikají lokální pracovní místa. Občané se více zapojí do komunitního života, a hlavně vyrobenou energii sdílejí dalším lidem v nejbližším okolí. Vyrobená elektřina tak nemusí cestovat distribuční sítí desítky či stovky kilometrů z velkých centralizovaných zdrojů. Menší decentralizované zdroje jsou skvělou příležitostí pro každou obec. 

Ve výzkumu zaměřeném na obnovitelné zdroje, který jsme si nechali zpracovat v roce 2019, se ukázalo, že veřejnost podporuje obnovitelné zdroje energie ve vlastnictví obcí. Skýtají totiž mnoho příležitostí, jen musejí dostat prostor je využít. Se starosty a starostkami dlouhodobě spolupracujeme a řada z nich nemá dostatek informací k investičním možnostem v oblasti obnovitelných zdrojů. V neposlední řadě chybí podpora státu, která v mnoha západních zemích nastartovala etapu moderní čisté energetiky. A právě v tuto chvíli by rozvoj komunitní energetiky mohli rozhýbat občané, třeba zrovna Vy. Jak? Podepsáním výzvy Venkov v balíku!

 

PODEPIŠTE VÝZVU VENKOV V BALÍKU